Tom Yam, een lekkere, pittige Thaise soep

Home > Thais Koken en de Thaise keuken > Tom Yam, een lekkere, pittige Thaise soep

Een van de bekendste gerechten in Thailand is Tom Yam, een pikante heldere soep.

‘Tom’ betekent ‘koken’ en ‘yam’ refereert aan een pittige en zure Thaise salade die ook in het hele land wordt geserveerd. ‘Tom yam’ is dus een Thaise pikante en zure soep. De Thaise keuken staat bekend om het combineren van verschillende smaken binnen een maaltijd. Dit gerecht bevat twee smaken, namelijk pittig en zuur.

Tom Yam, Thaise soep

Bij vrijwel alle Thaise gerechten worden verse ingrediënten gebruikt. De verse ingrediënten in deze soep zijn knoflook, citroengras, kaffir-limoenblaadjes, laoswortel (galanga), limoensap, groene chilipeper, koriander en basilicum.

Tom yam kan geserveerd worden met zowel kip (kai), varken (mu) als garnalen (kung). Voor vegetariërs is er de ‘Tom yam hed’ (met champignons).

De bekendste en mogelijk het populairst onder de reizigers is de pikante-zure garnalensoep : Tom yam kung. Deze soep heeft 2 versies : 1. heldere soep (origineel) en 2. met toegevoegde kokosmelk of geëvaporeerde melk (koffiemelk), dat noemen we ‘Tom yam kung nam khen’. Voor heldere ‘Tom yam kung’, voeg je geen koffiemelk en geroosterde chilipasta toe

Tom Yam, Thaise soep

Andere Variaties

  • Tom yam pla is een heldere vissoep die traditioneel gegeten werd met rijst. Het was ooit de meest wijdverspreide variant van Tom yam aangezien verse vis in de regio vrijwel altijd voor handen was dankzij de zee, rivieren, kanalen en meren. Doorgaans gemaakt met stevig visvlees dat niet verkruimelt na het koken. Deze variant heeft terrein verloren met de komst van het massatoerisme.
  • Tom yam gai of tom yum kai is een versie met kip.
  • Tom yam thale is een variant met gemengde zeevruchten, zoals grote garnalen, inktvis, mosselen en stukje vis.
  • Tom yam kha mu, gemaakt met varkensschenkel.

Tom Yam, Thaise soep

Aan de gepopulariseerde versies van de soep worden doorgaans ook paddenstoelen – meestal Tropische beurszwam of Oesterzwam toegevoegd. Ook worden ze doorgaans besprenkeld met verse koriander.

Een van de kruiden gebruikt bij de bereiding van Tom Yam Kung is de limoen (Citrus aurantifolia). Dit is een plant die van nature voorkomt in Zuidoost-Azië. Geleidelijk is deze soort geïntroduceerd in steeds meer westelijke landen.

Het blad van de Kaffirlimoen wordt gebruikt in de Thaise keuken, vooral om vis- en gevogeltegerechten mee te parfumeren. Het blad is decoratief in gerechten en wordt daarom voor het opdienen niet altijd verwijderd, maar het is te hard om op te eten.

Kaffirlimoen

Blad van kaffirlimoen

Tip: Het blad van de Kaffirlimoen zorgt voor verlichting van maag en darm problemen bij de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen voor het lichaam en bij indigestie.

De kaffirlimoen is een vrucht, die tot 7 cm groot wordt. Rijp is de vrucht groen tot groengeel van kleur. Afgezien van de pokdalige schil lijkt hij op een citroen. Het vruchtvlees is in 10 tot 12 partjes verdeeld en smaakt zuur, iets bitter en fruitig. Het sap, de geraspte schil en hele gekookte vruchten gebruikt men als zeep en shampoo. De gedroogde en gestampte bladeren van de plant gebruikt men om te kruiden.

Thais koken
Eet smakelijk!

Gratis E-book Thais Koken

Voorkom teleurstellingen door niet dezelfde fouten te maken als 70% van de mensen ...

Vul je voornaam en e-mail adres in en download het e-book.

Je emailadres is veilig. Geen spam, dat beloven wij.

E-book Thais KokenInteressant artikel? Deel op Social Media en/of Plaats een Reactie.Plaats een reactie

Je e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd.