In de Thaise keuken draait alles om rijst. Rijst is het belangrijkste, alle andere onderdelen van de maaltijd (groenten, vis, vlees) worden als ‘bijkomstig’ beschouwd.
‘Gin khao’ of ‘kom eten’, ‘kom aan tafel’ in het thais betekent letterlijk ‘rijst eten’. Rijst wordt in vele vormen gegeten: gekookte rijst, gebakken rijst, kleefrijst, rijstpudding, rijstkoekjes, enz.
Rijst is essentieel voor de Thaise keuken en hoort perfect te zijn.
Thailand, rijstland

Thailand heeft een moessonklimaat en overvloedige regens, dit zijn de ideale omstandigheden voor de rijstteelt. Daardoor is Thailand één van de belangrijkste rijstproducenten ter wereld geworden, en één van de grootste rijstexporteurs.
Men neemt aan dat er al in 3500 vóór Christus rijst werd verbouwd. Rijst is in Thailand dan ook het basisvoedsel. De Thai eten per jaar gemiddeld 158 kg rijst per jaar.
In Thailand zijn er meer dan drieduizend soorten rijst. De meest bekende is Thai Hom Mali rijst, ook gekend als jasmijnrijst.

De ‘Rijstmoeder’, Mae Pra Posop, staat in Thailand in hoog aanzien bij de traditionele gemeenschappen die rijst telen. Tijdens de verschillende stadia van de rijstteelt worder er ter ere van haar uitgebreide ceremonies gehouden. Men bid tot de rijstgodin opdat ze de rijstvelden zegent en er een overvloedige oogst zal zijn dat jaar.
Twee hoofdsoorten rijst
Men gebruikt in de Thaise keuken twee hoofdsoorten rijst: jasmijnrijst en kleefrijst.

Jasmijnrijst

Jasmijnrijst of Thai Hom Mali is een langkorrelige rijst. Dit is een mooie witte, luchtige rijst met een geurige, losse korrel. De ongekookte korrels zijn doorschijnend, door het koken worden ze luchtig en wit. Jasmijnrijst wordt ook wel parfumrijst genoemd, omwille van het subtiele bloemenaroma. De zachte, volle smaak past perfect bij pittige gerechten. Jasmijnrijst wordt in een gesloten pan bereid zodat de geurige smaak volledig tot zijn recht komt.

Jasmijnrijst (khao chao) vormt het basisvoedsel in Centraal- en Zuid-Thailand. De meeste rijst komt uit de regio tussen het centrale en noordoostelijke gedeelte van Thailand, hier bestaat de bodem uit klei en zand.

Thaise Jasmijnrijst kun je kopen in de supermarkt en in de Aziatische winkel.
Kleefrijst
Kleefrijst is een rondkorrelige soort met een hoog zetmeelgehalte, waardoor de korrels aan elkaar plakken. Kleefrijst wordt eerst lange tijd geweekt en dan gestoomd. Door het hoge zetmeelgehalte hebben de ongkookte korrels een matwitte kleur . Na het weken en stomen worden de korrels doorschijnend.
Kleefrijst (khao niow) vormt het belangrijkste voedingsmiddel in het noorden en noordoosten van Thailand. Het wordt geteeld op de berghellingen en hoogvlakten in deze regio’s. In vergelijking met Jasmijnrijst heeft kleefrijst minder water nodig tijdens de groeperiode.

Kleefrijst soorten zijn er in zwart (eigenlijk meer een donkerrood) of wit, alsook gekruiste soorten die men soms aanduid als ‘zoete jasmijn’ of ‘jasmijnkleefrijst’.
Kleefrijst eet men met de hand, met je vingers maak je rijstballetjes die je in een saus of curry doopt en dan op eet.
Kleefrijst gebruikt men ook om zoete tussendoortjes en nagerechten te maken, op smaak gebracht met kokosmelk en vaak gegeten met mango’s of doerians.
Kleefrijst kun je kopen in de Aziatische winkel.
Riceberry, een nieuwe soort

Dit is een kruising (ontwikkeld door het Kasertsart University Rice Science Center) tussen de drie meest geliefde rijstsoorten: Thai Hom Mali, Hom Nin (een zwarte rijstsoort met antioxidanten eigenschapen, maar een beetje taai) en Khao Dawk 105 Mali (een harde zaadsoort die op veel agrarische plaatsen kan groeien). Men wilde een rijstsoort maken met een betere voedingswaarde, smaak en geur. Riceberry combineert de beste eigenschappen van deze drie soorten; de smaak en geurige korrel van Thai Hom Mali, de hoge oxidanten en mineralen van Hom Nin en de hoge opbrengst en het harde karakter van Khao Dawk.

Riceberry is rijk aan antioxidanten en mineralen, en wordt de laatste jaren meer en meer populair en bekend als een “superfood”.
Moet je rijst wassen vóór je hem kookt?
Een van de vragen die telkens terug komen, is of je rijst moet wassen vóór je hem kookt?
Jasmijnrijst moet je altijd wassen vóór het koken om overtollig zetmeel en eventuele stof dat zich tijdens het bewaren heeft opgehoopt, te verwijderen.
Rijst in kleine kookzakjes (kookbuiltjes) hoeft niet gewassen te worden. Maar als je rijst koopt in een losse zak dan moet je de rijst altijd wassen vóór het koken. Door de rijst te wassen vóór het koken verwijder je overtollig zetmeel alsook eventuele onzuiverheden (stof, zand, plantenresten, enz. ) die gepaard gaan met het oogsten. En door de rijst te wassen krijg je een betere smaak.
Rijst wassen
Doe de jasmijnrijst in een grote kom en zet de korrels onder water. Roer ze voorzichtig door elkaar met je vingers. Het water zal hierdoor een beetje troebel worden. Laat bezinken en giet het water af. Je kunt de rijst ook zeven en terug in de kom doen.
Doe opnieuw koud water in de kom en herhaal. Doe dit minstens drie keer tot het water goed helder is. Giet goed af voor het koken.
Rijst bewaren
Ongeopende pakken rijst kun je drie jaar op een koele, donkere plaats bewaren. Bewaar rijst altijd op een droge plaats, anders kan hij gaan schimmelen.
Gekookte rijst is 24 uur houdbaar wanneer je deze snel laat afkoelen en afgedekt in de koelkast zet.
Afgekoelde rijst is drie maanden houdbaar in de diepvries.
Rijst Koken
Rijst koken kan je op verschillende manieren. Klik hier voor de methoden om rijst te koken.
Kleefrijst maken
Klik hier voor de verschiilende methoden om kleefrijst te maken
Rijstpudding
Een snel, makkelijk en lekker nagerecht!
Jasmijnrijstpudding
Thaise jasmijnrijstpudding is makkelijk te maken. Klik hier voor het recept.
Kleefrijstpudding
Kleefrijstpudding is een heerlijk nagerecht. Klik hier voor het recept.
Gratis E-book Thais Koken
Voorkom teleurstellingen door niet dezelfde fouten te maken als 70% van de mensen ...
Vul je voornaam en e-mail adres in en download het e-book.
Interessant artikel? Deel op Social Media en/of Plaats een Reactie.