Som Tam, een pittige en gezonde Thaise salade!
De bekendste Thaise salade en de lievelingssalade van de Thais.
Papaja salade (som tam) is een van de meest bekende salades uit de Thaise keuken. De salade wordt gemaakt van de onrijpe papaja vrucht. Als de papaja rijp is heeft de vrucht een oranje kleur, onrijp heeft ze een lichtgroene kleur. Een ander, belangrijk ingrediënt zijn de kleine, rode chilipepertjes die pikant zijn.
De Thais houden ervan om deze salade zo pikant mogelijk te eten. Zo scherp dat de tranen over de wangen lopen. Hoe pikanter, hoe beter. Als u het niet zo scherp wilt vraagt u ‘mai pet’ (niet te spicy).
In Thailand wordt som tam in restaurants geserveerd, maar het wordt ook heel veel op straat verkocht. Zie je iemand bij een karretje in een vijzel stampen dan kun je er bijna zeker van zijn dat er som tam wordt gemaakt.
Som tam palaa
Som tam is zeer populair bij de Thais uit Isaan, het Noordoosten van Thailand. In de Isaan versie voegt men vaak gefermenteerde vis toe. Vermijd deze Isaan versie (som tam palaa), want wij westerlingen zijn niet goed bestand tegen gefermenteerde vis en worden er vaak serieus ziek van.
Lekker en gezond
Doe zoals in Thailand en eet som tam samen met een kommetje rijst of met kleefrijst. Het smaakt niet alleen goed maar is ook gezond. Het bevat namelijk weinig calorieën en vet.
Smakelijk!
Gratis E-book Thais Koken
Voorkom teleurstellingen door niet dezelfde fouten te maken als 70% van de mensen ...
Vul je voornaam en e-mail adres in en download het e-book.
Interessant artikel? Deel op Social Media en/of Plaats een Reactie.