De Geschiedenis van de Thaise keuken

Home > Thais Koken en de Thaise keuken > De Geschiedenis van de Thaise keuken

De Thaise keuken is, in tegenstelling tot wat veel mensen buiten Thailand denken, niet homogeen. Thailand is ongeveer zo groot als Frankrijk en heeft rond de 70 miljoen inwoners. Het land strekt zich van Noord naar Zuid uit over een lengte van ongeveer 1650 km met uitlopers van de Himalaya in Noord-Thailand, een hooggelegen plateau in Noordoost-Thailand ook wel Isan genoemd, een waterrijke rivierdelta in Centraal-Thailand en tropisch oerwouden en eilanden in Zuid-Thailand.

geschiedenis thaise keuken

Regionale keukens

Thailand kent ook een grote etnische diversiteit en het is dan ook niet verwonderlijk dat de Thaise keuken ook zeer divers is en er gebruik gemaakt wordt van een grote verscheidenheid aan ingrediënten, kruiden en specerijen.

Wat de verschillende regionale keukens van Thailand wel met elkaar verbindt is dat zij de vijf fundamentele smaaksensaties met elkaar proberen te verenigen in een maaltijd, en soms ook binnen één gerecht: heet (pittig), zuur, zoet, zout en (optioneel) bitter. Ook de voorkeur voor het gebruik van grote hoeveelheden verse kruiden in gerechten is wat de regionale Thaise keuken verbindt en apart zet van vele andere keukens.

Kenmerkend voor de verschillende Thaise keukens is het gebruik van rijst (in Thai: khao) als basisvoedsel. In Centraal-Thailand en Zuid-Thailand gebruikt men voornamelijk jasmijnrijst (khao hommalie). In het noorden en noordoosten van Thailand gebruikt men traditioneel kleefrijst (khao niao) maar ook hier zien we dat jasmijnrijst deze rol overneemt.

geschiedenis thaise keuken

Invloed vanuit China

De eeuwenoude handelsbetrekkingen met en de emigratie uit China hebben een groot stempel gedrukt op de Thaise keuken. Vele Chinezen hebben zich in de loop der eeuwen gevestigd in Thailand, zij maken nu rond 14% van de bevolking van Thailand uit. De meeste van deze Chinese Thai (ook wel Sino- Thai genoemd) komen oorspronkelijk uit Chaozhou en Shantou en spreken het Teochew dialect. Veel ingrediënten en gerechten zijn door de Chinezen geïntroduceerd in Thailand zoals de sojaboon en sojaproducten (onder andere sojasaus en tofoe). Ook is de vervaardiging van noedels met de Chinezen meegekomen en populair geworden in heel Thailand: bami, mihoen, mie, glasmie en andere Chinese noedel-soorten zijn nu door alle Thai zeer geliefd en worden regelmatig gegeten.

geschiedenis thaise keuken

Invloed vanuit India

Ook vanuit India werd de Thaise keuken beïnvloedt door onder andere handelsbetrekkingen en religie: eerst het Hindoeïsme en later het Boeddhisme. Roti, het meest gebruikte woord voor brood, is bijvoorbeeld een importgerecht uit India en een importwoord vanuit het Hindi.

Het gebruik van specifieke kruiden- en specerijenmengsels in de bereiding van bepaalde soorten currie-gerechten (kheng in de Thaise taal) in Zuid en Centraal-Thailand is ook beïnvloed vanuit India en de hindoeïstische en boeddhistische koninkrijken in Zuidoost-Azië zoals het Srivijaya-rijk uit Sumatra, het Khmer-rijk uit het huidige Cambodja en door de inbezitneming van (delen van – voorheen Hindoeïstische) moslim rijken tijdens de 18e en 19e eeuw in het uiterste zuiden van Thailand.

De Thaise curries vallen grofweg uiteen in twee groepen:
1. Die curries waarin kokosmelk en gemalen koenjit worden verwerkt uit Centraal- en Zuid-Thailand, streken die meer onder invloed stonden van de culturen uit India, de Maleisische rijken en de Indonesische rijken, en
2. Die curries waar dat niet of minder het geval was, en waar dus ook geen kokosmelk of koenjit in worden gebruikt, zoals in Noord en Noordoost-Thailand.
Voor meer info zie ook het artikel Thaise curry.

geschiedenis thaise keuken

Traditioneel

Traditioneel werd door de Thai zittend op de grond op gevlochten matten, met de rechterhand gegeten maar het is tegenwoordig gebruikelijk lepel en vork te gebruiken (waarbij het eten eerst met de vork -in de linkerhand- op de lepel -in de rechterhand- wordt geschoven alvorens het naar de mond te brengen). Met de introductie van tafels en stoelen vanuit China en vanuit het Westen, wordt steeds minder zittend op de grond gegeten. Alleen de (al dan niet Chinese) noedel-soepen worden in Thailand met eetstokjes gegeten.

geschiedenis thaise keuken

Een typische Thaise maaltijd

Een typische Thaise maaltijd bestaat, zoals gebruikelijk is in nagenoeg heel Azië, uit verschillende gerechten die gedeeld worden door alle tafelgenoten. De soep wordt niet als voorgerecht gezien maar het wordt tegelijkertijd met de andere gerechten gegeten. Om de maaltijd naar eigen smaak bij te kruiden krijgt men altijd ‘phrik nam pla’ bij: rauwe fijngehakte, zeer scherpe chilipepertjes met flinters rauwe knoflook in een beetje Thaise vissaus en limoensap.
Eet smakelijk!

geschiedenis thaise keuken

Gratis E-book Thais Koken

Voorkom teleurstellingen door niet dezelfde fouten te maken als 70% van de mensen ...

Vul je voornaam en e-mail adres in en download het e-book.

Je emailadres is veilig. Geen spam, dat beloven wij.

E-book Thais KokenInteressant artikel? Deel op Social Media en/of Plaats een Reactie.Plaats een reactie

Je e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd.