De Thaise keuken

Home > Thais Koken en de Thaise keuken > De Thaise keuken

De Thaise cultuur is een mengeling van de Indiase en Chinese culturen en de Thaise keuken weerspiegelt deze invloeden: we vinden de pikante specerijen van India en de snelle kookmethoden van China er in terug. De eigen speciale ingrediënten van Thailand, zoals kokosnoot en citroengras, vissaus en currypasta, geven de keuken van dit land iets geheel eigens.

Een zeer gevarieerde keuken

De Thaise keuken is vers en kleurrijk, smaakvol en nooit saai of voorspelbaar en ‘Thais eten’ wordt vaak geassocieerd met gezonde, verse ingrediënten en lichte maaltijden. Kenmerkend voor de Thaise keuken zijn de vele vis, groente- en rijstgerechten. De grote variatie van de Thaise keuken wordt verklaard door de oorsprong en geschiedenis van de Thaise keuken.

Thaise keuken

Traditioneel bereid

Een traditionele bereidingswijze is het garen boven stoom. Dit is een zeer milde bereidingswijze waarbij vitamines behouden blijven. De kleur van de gestoomde ingrediënten wordt zelfs nog intenser omdat de stoom hen volledig omsluit, zonder droog of waterig te worden.
Voor het stomen kennen we misschien de klassieke vorm die vaak gebruikt wordt; de stapelbare bamboemandjes.

Thaise keuken

Ook een veel toegepaste bereidingswijze is het frituren. Vooral kip of rundvlees wordt in de wok vaak in olie of vet gebraden. Het druiprooster zorgt er dan voor dat het vlees minder vettig op het bord belandt.

Goed gekruid

Scherp, fruitig of zoet – aroma’s en kruiden zijn een zeer belangrijk bestanddeel van de Thaise keuken, net als de sojasaus.

Thaise keuken

Samen eten

Thais eten meerdere, kleinere maaltijden op een dag. Eten is iets wat je gemeenschappelijk doet met familie, vrienden en kennissen. Gezeten aan een grote tafel of op een grote mat op de vloer. Het hoofdbestanddeel van de maaltijd is rijst. Rijst wordt in verschillende vormen gegeten als ontbijt, lunch, diner en als tussendoortje. Rijst is heel belangrijk en het Thaise woord voor “eten” is ‘kin khao’, letterlijk betekent dit: het eten van rijst.

Naast rijst worden er diverse bijgerechten gegeten zoals Thaise curry, Tom Yam, salades, groente- en vleesgerechten. Alle gerechten variëren in smaak van zoet tot zuur, van mild gekruid tot héél pittig. Soep eten de Thais bij de hoofdmaaltijd maar niet zoals wij gewend zijn als voorgerecht, de soep eet men als een bijgerecht samen met de rijst.

Thais eten met lepel en vork, de ingrediënten van de diverse, meestal roergebakken, gerechten zijn al bij de bereiding tot kleine ‘hapklare’ porties gesneden. Daarom ziet men zelden een mes op tafel. Eetstokjes worden alleen bij de Chinese noedelsgerechten gebruikt.

Thaise keuken

Daarnaast zijn de porties relatief meestal niet zo groot, zodat men van alles wat kan proeven. In Thailand is de presentatie van de gerechten net zo belangrijk, we eten niet alleen met onze maag en smaakpapillen maar ook met onze ogen. De gerechten zijn daarom ook vaak versierd met prachtig uitgesneden groenten en of fruit.

De lokale markt

Een van de meest kleurrijke en beste plaatsen om kennis te maken met de grote verscheidenheid aan aanbod van groenten en fruit zijn de lokale markten. Een bezoek aan de plaatselijke vers-markt mag tijdens een Thailand reis dan ook absoluut niet ontbreken. Het proeven van het lokale eten in een eenvoudig lokaal restaurantje hoort daar ook bij. Men moet echter wel enige voorzicht in acht nemen want onze maag is niet altijd gewend en bestand tegen de lokale omstandigheden. Jouw gids kan meestal wel goede tips geven om dit avontuur te proberen.

Thaise keuken

Thaise gerechten

Algemene info over voorgerechten, salades, soepen, vleesgerechten, vis en zeevruchten, en nog veel meer.

Thaise voorgerechten en snacks

Thaise voorgerechten

Thaise voorgerechten en hapjes zijn lekkere voorafjes. Tod man pla (viskoekjes), Poh-pia tod (gefrituurde Thaise loempia’s) en Kai tod (kleine stukjes gefrituurde kip) zijn maar enkele van onze favorieten. Volg de simpele gerechten op de recepten pagina’s om deze lekkernijen te maken.

Thaise salades

Thaise salades

Thaise salades zijn geen salades zoals wij in het Westen gewoon zijn. Thaise salades zijn eerder combinaties van rauwe en gekookte groenten, vaak met vis, rundsvlees of kip. De dressings zijn meestal zuur en kruidig. De dressings worden gemaakt door Thaise vissaus aan tamarindesap, limoensap of een beetje rijstazijn toe te voegen. In de salades zit vaak ook mie of fruit, zoals mango of papaja.

Thaise Soepen

Thaise soepen

Thaise soepen prikkelen uw smaakpapillen op een verrukkelijke manier: de frisheid door citroengras en limoenblaadjes, de romige volheid door kokosmelk en de pittigheid van chilipepers. De combinaties zijn onweerstaanbaar. In Thailand wordt de soep niet vooraf maar gelijktijdig met de andere gerechten geserveerd. Bij jouw Thaise maaltijd thuis mag je best de soep vooraf serveren.

Thaise rijst-, noedels- en tofoegerechten

Thaise noedelgerechten

Thailand is een van de grootste rijstproducenten ter wereld. Thaise rijst, ook wel ‘jasmijnrijst’ genoemd is vanwege zijn subtiele geur geliefd in de hele wereld. De rijst past erg goed bij zowel zoete als hartige gerechten en is zeer lekker wanneer hij in kokosmelk wordt gekookt. Op het platteland van Thailand eet men naast de gewone rijst ook kleefrijst.

Noedelverkopers vindt je in Thailand op elke straathoek. Noedels zijn erg populair. Er zijn vele soorten: eiernoedels (gemaakt van ei en tarwemeel waar een ongerezen deeg van wordt gekneed), glasnoedels (ook wel glasvermicelli genoemd) gemaakt van het zetmeel uit mungbonen, mihoen (gemaakt van rijstbloem), rijstnoedels (gemaakt van rijstbloem, dikker dan mihoen en ze hebben een platte vorm) en mie (tarwenoedels).

Tofoe (tahoe) is een Chinese uitvinding. Tofoe wordt van gele sojabonen gemaakt. Het is eiwitrijk, suikerarm en mager. Het wordt daarom tegenwoordig veel gebruikt als gezond alternatief voor vlees en vis.

Thaise vleesgerechten

Thaise vleesgerechten

De Thaise vleesgerechten zijn soms kruidig en zacht, dan weer pittig en romig. Lekker zijn ze echter allemaal! Het merendeel van de Thaise vleesgerechten bestaat uit curry’s.
Als onderdeel van een Thais menu bestaande uit twee tot drie verschillende gerechten zijn de gerechten voldoende voor 4 personen. Als je slechts één gerecht maakt en er rijst bij serveert, is het voldoende voor 2 personen.

Thais gevogelte

Thais gevogelte gerechten

Thaise gevogelte gerechten zijn soms kruidig en zacht, dan weer pittig en romig. Lekker zijn ze echter allemaal! De Thais werken in veel recepten met mals en kwalitatief goed kipfilet, zo wordt de bereidingstijd kort gehouden. Op het platteland van Thailand gebruikt men soms wild gevogelte in plaats van tam gevogelte. De Chinezen brachten de lekkere eendgerechten naar Thailand.
Als onderdeel van een Thais menu bestaande uit twee tot drie verschillende gerechten zijn de gerechten voldoende voor 4 personen. Als je slechts één gerecht maakt en er rijst bij serveert, is het voldoende voor 2 personen.

Thaise vis en zeevruchten

Thaise visgerechten en Thaise zeevruchtengerechten

Gerechten met vis en zeevruchten zijn echte hoogtepunten van de Thaise keuken. Gestoomd in bananenblad, klaargemaakt in kokosmelk of in zijn geheel gebakken, deze gerechten zijn om van te smullen! De Thaise keuken heeft veel fantastische visgerechten en zeevruchtengerechten. Dit komt omdat Thailand grote rivieren heeft die in een grote verscheidenheid aan zoetwatervis voorzien. Door de ligging aan de Golf van Thailand worden er vele zeevruchten aangeboden op de markten. Garnalen, zowel gedroogd als vers, zijn erg populair.

Thaise hoofdgerechten met groenten

Thaise groentengerechten

In Thailand worden alle gerechten gelijktijdig geserveerd, daarom is het eigenlijk onjuist om over hoofdgerechten te spreken. Het is echter een nuttige term om steviger gerechten (die uit relatief veel ingrediënten bestaan) te onderscheiden van wat wij bijgerechten noemen. Voorbeelden van hoofdgerechten zijn roerbakschotels, gevulde groenten en vegetarische curry’s. De meeste hoofdgerechten zijn snel en makkelijk te maken. De meeste tijd heeft men nodig voor de voorbereiding, de bereiding gaat snel.

Thaise nagerechten

Thaise nagerechten

Thaise nagerechten vormen een gepaste afsluiting van een Thaise maaltijd. Na een pittige Thaise maaltijd zijn zoete gebakjes, heerlijke desserts van exotische vruchten of ijs gemaakt van watermeloen de perfecte afsluiter van je Thaise maaltijd.

Gratis E-book Thais Koken

Voorkom teleurstellingen door niet dezelfde fouten te maken als 70% van de mensen ...

Vul je voornaam en e-mail adres in en download het e-book.

Je emailadres is veilig. Geen spam, dat beloven wij.

E-book Thais KokenInteressant artikel? Deel op Social Media en/of Plaats een Reactie.Plaats een reactie

Je e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd.