Thaise Loempia’s

Home > Thaise Recepten > Voorgerechten & Snacks > Thaise Loempia’s

Krokante loempia’s zijn in Thailand net zo populair als in China. De heerlijke Thaise versie is gevuld met knoflook, varkensvlees en bihoen. Gedipt in sweet chili saus zijn de loempia’s met krokant, zacht deegomhulsel een echte lekkernij!

Nodig je vrienden eens uit om samen loempia’s te rollen. Het is leuk en smaakt daarna nog lekkerder!

 

Loempiavellen

De loempiavellen (spring roll pastry) kun je kant-en-klaar kopen. Je vind ze in de diepvriesafdeling in de Aziatische winkel.

Ze zijn verkrijgbaar in verschillen maten. Wil je kleine loempia’s dan is 12 x 12 cm of 15 x 15 cm aan te raden. Wil je grote loempia’s dan kun je de 18 x 18 cm loempiavellen gebruiken. Voor de eerste keren kan je het best beginnen met een kleine maat, dit is makkelijker om te rollen. Heb je al meer ervaring dan kun je gaan voor de grote maat.

Loempiavellen kun je na ontdooien lang bewaren in de koelkast, koop dus gerust een pak met 50 stuks.

Deegvel voor Thaise loempia's

 

Voor 24 stuks | 1 uur bereiding

Ingrediënten

  • 24 loempiavellen van 15 x 15 cm, ontdooid indien bevroren
  • 2 el bloem
  • plantaardige olie, voor het frituren
  • zoete chilisaus, voor erbij

Voor de vulling

  • 4-6 gedroogde chinese paddestoelen, 30 min. in warm water geweekt
  • 50 g bihoen
  • 2 el plantaardige olie
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 2 verse rode pepers, zonder zaadjes en gehakt
  • 230 g varkensgehakt
  • 50 g gepelde gekookte garnalen, ontdooid indien bevroren
  • 2 el Thaise vissaus
  • 1 tl kristalsuiker
  • 1 wortel, geraspt
  • 1 bamboescheut vqn 50 g uit blik, uitgelekt en gehakt
  • 50 g taugé (mungbonen)
  • 2 lente-uitjes, fijngehakt
  • 1 el vers gehakte koriander
  • gemalen zwarte peper

 

Bereiding

1 Je begint met het maken van de vulling: laat de geweekte paddestoelen uitlekken. Verwijder de steeltjes en hak de hoedjes fijn.

2 Doe de bihoen in een grote kom en week deze 10 min. in kokend water. Laat de bihoen uitlekken en knip deze in stukken van 5 cm.

3 Verhit de olie in een wok, roerbak het knoflook en de pepers 30 sec. en schep het mengsel op een bord . Roerbak het varkensgehakt bruin.

4 Voeg de paddestoelen, bihoen, garnalen, vissaus en suiker toe en breng het op smaak met peper.

5 Doe het mengsel in een kom. Schep de geraspte wortel, gehakte bamboescheut, taugé, lente-uitjes en gehakte koriander erdoor. Dan goed mengen met het apart gehouden pepermengsel.

vulling voor Thaise loempias

6 Maak de loempiavellen voorzichtig los en leg ze klaar op het werkvlak. Leg ze onder een vochtige handdoek/theedoek zodat ze niet uitdrogen terwijl je de loempia’s maakt. Maak de loempia’s één voor één.

Meng in een kommetje de bloem met een beetje water tot een papje. In plaats van bloem kun je ook maizena (maïszetmeel) gebruiken. Vul een lepel met de vulling en schep die in het midden op een loempiavel.

rollen van loempias

7 Sla de voorste hoek van het deeg over de vulling en rol het een keer op. Vouw de hoeken aan de zijkanten naar binnen en rol het deeg verder op. Maak de laatste hoek met een vinger vochtig met de bloempasta en plak hem dicht. Maak zo alle loempia’s.

rollen van loempias

rollen van loempia's

rollen van loempia's

rollen van loempia's

thaise loempia's

thaise loempia's

8 Verhit de olie in een frituurpan of wok tot 190 graden C. Het is heet genoeg als er langs de steel van een houten lepel die men erin steekt luchtbelletjes omhoog komen. Frituur de loempia’s enkele tegelijk gedurende 4 tot 5 minuten tot ze krokant en goudbruin zijn. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer ze warm met de zoete chilisaus. Smakelijk!

frituren van thaise loempia's

thaise loempia's

Serveertip

Gefrituurde loempia’s zijn zoals alle gefrituurde gerechten niet bepaald licht verteerbaar. Daarom eet men er in Thailand verse schijfjes komkommer en Thaise basilicumblaadjes erbij.

 

 

Interessant artikel? Deel op Social Media en/of Plaats een Reactie.

 

 

 

 

 

 

Gratis E-book Thais Koken

Voorkom teleurstellingen door niet dezelfde fouten te maken als 70% van de mensen ...

Vul je voornaam en e-mail adres in en download het e-book.

Je emailadres is veilig. Geen spam, dat beloven wij.

E-book Thais Koken



Interessant artikel? Deel op Social Media en/of Plaats een Reactie.



Plaats een reactie

Je e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd.