Satéspiesjes met pindasaus

Home > Thaise Recepten > Voorgerechten & Snacks > Satéspiesjes met pindasaus

Satéspiesjes of muh satay is in Thailand vers gegrild verkrijgbaar op elke straathoek. Een echte aanrader!

Muh Satay
หมู สะเต๊ะ

In de zomer is muh satay ook lekker van de houtskoolgrill.

voor 20 stuks
75 min. bereiding

Ingrediënten

voor de spiesjes:

  • 1 stuk verse laos (ongeveer 2 cm)
  • 1 stengel citroengras
  • 400 g varkenslapjes
  • 1 tl kurkuma
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 1/2 tl gemalen koriander
  • 1,5 el suiker
  • 1 el vissaus
  • 1 el lichte sojasaus
  • 1 klein blikje kokosmelk (250 ml, niet geschud)
  • 2 el olie, om de prikkers en de grillpan in te smeren
  • 20 houten satéprikkers (12 cm)

voor de saus:

  • 10 g geperste tamarinde
  • 100 g pinda’s
  • 1 el rode kerriepaste (zelfgemaakt of kant-en-klaar)
  • 1 el palmsuiker
  • 1/2 à 1 el vissaus

Bereiding

1 Was de laos en hak hem fijn. Neem het citroengras en verwijder de buitenste harde bladeren. Snij het zachte onderste deel in kleine stukjes. Doe de laos en het citroengras in een vijzel en stamp alles fijn.

2 Snijd het vlees dwars op de vezel in dunne reepjes van ongeveer 3 mm. Doe deze in een schaal en vermeng ze zorgvuldig met het mengsel uit de vijzel. Doe er dan de kurkuma, komijn en koriander, suiker, vissaus, sojasaus en 2 eetlepels kokosroom bij. (Houd de rest van de kokosroom en de kokosmelk apart voor de saus.) Dek het vlees af in een pot en laat het 30 minuten marineren op kamertemperatuur.

3 Week ondertussen de tamarinde 10 minuten in 6 eetlepels water. Rooster de pinda’s in een wok (of koekenpan) zonder vet tot ze goudbruin zijn. Laat de pinda’s af koelen en stamp ze dan in de vijzel middelfijn.

4 Nu ga je de saus maken. Doe 2 eetlepels kokosroom in de wok en verhit deze. Roer de kerriepasta erdoor en bak deze 2 minuten. Kneed de tamarinde door en werk het sap door een fijne zeef in de wok. Roer de rest van de kokosmelk, palmsuiker en pinda’s erdoor en laat dit op een gemiddelde temperatuur 5 minuten inkoken. Maak op smaak af met vissaus en giet de saus als hij is afgekoeld in een schaaltje.

5 Smeer de satéprikkers in met olie. Prik de reepjes vlees er golvend aan en duw ze een beetje in elkaar. Verhit een grillpan en smeer de ribbels in met olie. Bak de vleesspiesjes daarop op een gemiddelde temperatuur in porties aan beide kanten in ongeveer 2 minuten tot ze goudbruin zijn. Serveer ze warm met de pindasaus.

Smakelijk !

VARIATIETIP Je kan deze spiesjes ook maken met kipfilet of lamsfilet.

Gratis E-book Thais Koken

Voorkom teleurstellingen door niet dezelfde fouten te maken als 70% van de mensen ...

Vul je voornaam en e-mail adres in en download het e-book.

Je emailadres is veilig. Geen spam, dat beloven wij.

E-book Thais Koken



Interessant artikel? Deel op Social Media en/of Plaats een Reactie.



Plaats een reactie

Je e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd.