Som Tam

Home > Thaise Recepten > Groenten & Salades > Som Tam

Salade van groene papaja

Een heerlijke pikante salade gemaakt van groene papaja. Deze salade, som tam genoemd, is heel populair in Thailand. Traditioneel wordt Som Tam gegeten met geroosterde kip en kleefrijst.

Omdat het soms niet makkelijk is om aan een groene papaja te komen, kun je ook komkommer, wortelen of een knapperige groene appel gebruiken.

Er zijn verschillende varianten van deze salade:

  • Som Tam Thai: zoals dit recept met geroosterde pinda’s
  • Som Tam Poe: hierbij worden krabben toegevoegd
  • Som Tam Lao of Som Tam Pla-Ra: hierbij wordt pla-ra (gefermenteerde modder-vis) toegevoegd

TIP
Thai houden ervan als deze papajasalade heel pittig is (6 chilipepers). Als je verhemelte niet gewend is aan zoveel pittigheid, begin dan met 2 of 3 chilipepers.

Som Tam

voor 4 personen
25 min. bereiding

Ingrediënten

  • 50 g pinda’s
  • 1 middelgrote groene papaja
  • 3 peulen kousenband (lange peul, lijkend op een uitgerekte sperzieboon) of 6 sperziebonen, in stukken van ongeveer 2 cm
  • 1 el gedroogde garnalen
  • 10 kersttomaatjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el gehakte sjalot
  • 2 tot 6 kleine rode chilipepers, zonder zaadjes en in stukjes
  • 3 el vissaus
  • 5 el limoensap
  • 1 el palmsuiker

Bereiding

1 Rooster de pinda’s in een kleine pan zonder vet. Roeren tot ze goudbruin zijn. Zet ze daarna apart om af te koelen.

2 Schil de papaja en was hem om het bitter sap te verwijderen. Snij de papaja overlangs doormidden en verwijder de onrijpe pitjes met een lepel. Rasp het vruchtvlees grof. Snij de gewassen kersttomaatjes in stukjes. Pel de teentjes knoflook en hak ze fijn. Was de chilipepers en snijd ze in kleine stukjes.

3 Doe de knoflook, sjalotjes, garnalen en chilipepers in een grote vijzel en stamp ze fijn. Voeg de pinda’s toe (maar houd 1 eetlepel achter voor de garnering) en stamp ze grof. Roer er de vissaus, het limoensap en de palmsuiker door. Doe geleidelijk de geraspte papaja en de tomaten erbij, en meng alles door licht te stampen. Zo vermengen de aroma’s zich goed met elkaar. Doe er de stukjes kousenband of sperziebonen bij en plet ze licht tot er een egaal mengsel ontstaat.

4 Schep de papajasalade op kleine borden en strooi voor het serveren de apart gehouden pinda’s erover.

Smakelijk !

Gratis E-book Thais Koken

Voorkom teleurstellingen door niet dezelfde fouten te maken als 70% van de mensen ...

Vul je voornaam en e-mail adres in en download het e-book.

Je emailadres is veilig. Geen spam, dat beloven wij.

E-book Thais Koken



Interessant artikel? Deel op Social Media en/of Plaats een Reactie.



Plaats een reactie

Je e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd.