Groene currypasta

Home > Thaise Recepten > Basisrecepten > Groene currypasta

Groene currypasta

Nam Prik Gaeng Keow Waan

น้ำพริกแกงเขียวหวาน

Voor 1-2 currygerechten. Met deze hoeveelheid ingredienten kun je ongeveer 4-5 eetlepels maken. Dit is ruim voldoende voor een currygerecht voor 4 personen.
30 min. bereiding

Ingrediënten

  • 2 tl korianderzaadjes
  • 1 tl komijnzaad
  • ½ tl witte peperkorrels
  • 15 groene Thaise chilipepers
  • 1 tl zout
  • 15 Thaise basilicumblaadjes, fijn gesneden
  • 3 eetlepels citroengras, in dunne plakjes gesneden
  • 1 el laos, fijngehakt
  • 2 tl kaffir limoenschil, fijngehakt
  • 2 tl korianderwortels, fijngehakt, (of 2 el korianderstengels, fijngehakt)
  • 3 el sjalotten, fijngesnipperd
  • 2 el knoflook, fijngehakt
  • 1 tl gefermenteerde garnalenpasta (kapi)

Bereiding

1 Rooster de korianderzaadjes door ze in een droge wok of pan te doen en roer constant op middelhoog vuur tot de zaden aromatisch en enigszins donkerder zijn geworden, ongeveer 4 minuten. Leg op een bord om af te koelen.
Herhaal met de komijnzaadjes.

2 Gebruik een vijzel en stamper en stamp de geroosterde korianderzaadjes, geroosterde komijnzaadjes en witte peperkorrels tot een fijn poeder. Haal uit de vijzel en zet apart.

3 Snijd minstens 8 groene Thaise pepers horizontaal doormidden en schraap met een schilmesje de zaadjes en het merg weg en hak ze fijn samen met de overige pepers.
Opmerking: de zaden en het merg worden van deze 8 pepers verwijderd om de hitte te verminderen, je kunt de zaden van alle groene pepers verwijderen als je het nog meer wilt verzachten.

4 Voeg de gehakte pepers en zout toe aan de vijzel en stamp tot een fijne pasta. Als het mengsel op enig moment te nat aanvoelt, voeg dan wat van de gemalen kruiden toe om de vloeistof te absorberen.

5 Voeg basilicumblaadjes toe en stamp tot een fijne pasta.

6 Voeg citroengras, laos, kaffir limoenschil en korianderwortels toe en stamp tot een fijne pasta.

7 Voeg sjalotten, knoflook en eventuele resterende gemalen kruiden toe en stamp tot een fijne pasta.

8 Voeg garnalenpasta toe en stamp om te mengen.

Tip
Je kunt de kerriepasta goed invriezen, het beste is in porties in een ijsblokjeshouder. Voor gebruik wel op kamertemperatuur laten komen!
Indien je echt geen tijd hebt, kun je een kant-en-klare kerriepasta uit een potje gebruiken.  Maar het lekkerste is zelfgemaakte, verse kerriepasta. En leuk om te maken!
Bewaar verse kerriepasta maximum 2 weken afgedekt in de koelkast.

Gratis E-book Thais Koken

Voorkom teleurstellingen door niet dezelfde fouten te maken als 70% van de mensen ...

Vul je voornaam en e-mail adres in en download het e-book.

Je emailadres is veilig. Geen spam, dat beloven wij.

E-book Thais Koken



Interessant artikel? Deel op Social Media en/of Plaats een Reactie.



Plaats een reactie

Je e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd.